Ben's prikbord.

Achtergrondinformatie over deze webstek.

Ik probeer hier enig verslag te doen over de uitgangspunten en ervaringen bij het opzetten van deze site.

Opmaak

De opzet is altijd geweest: een niet te drukke site, gemakkelijk te bedienen en goed leesbaar.

Dat heeft geleid tot een vrij rustige layout.

Dat geldt ook voor het menu. Elk hoofdonderwerp heeft zijn eigen pagina en zijn eigen menu. En een eigen directory en zo nodig een eigen css.bestand. Dat maakt het onderhoud eenvoudig. In de hoofddirectory staat een gemeenschappelijke css-file.

Ik tracht de site zo goed mogelijk responsive te maken d.w.z dat hij zich aan het scherm aanpast en dus op pc´s, mobieltjes en tablets goed te lezen is.

Dit alles bracht me tot de slotsom om maar geen content management systeem te gebruiken. Een andere reden is dat je daar ook mee moet leren omgaan en toch wel iets af moet weten van html. En dus gebruik ik html, uiteraard voor de inhoud, en css voor de opmaak. Tot nog toe had ik geen javascript nodig.

Ontwerpen en testen

Bij het ontwerp van een site moeten we tegenwoordig uitgaan van "HTML, the living standard". Dat is het eerdere HTML5. Sinds W3C en WHATWG in 2019 hebben afgesproken om samen te werken is dit enige standaard. Bij het opzetten van de site test ik in eerste instantie met Firefox. Zo veel als mogelijk is met de nieuwste versies daarvan. Daarbij gebruik ik de validatie mogelijkheden van WHATWG

Voor CSS ga ik in principe uit van CSS level 3, dat door vrijwel alle browsers wordt ondersteund. De standaard is te vinden bij W3C. Cascading Style SheetsAls validator gebruik ik de validation service van W3C.

Hulpmiddelen

Tenslotte: over het opzetten van websites is heel veel te vinden op het internet. Smaken verschillen maar ik raadpleeg veel W3schools.

Je kunt ook heel goed terecht bij Mozilla.

Als webeditor gebruik ik tegenwoordig Bluefish, die is open source, ook gratis, niet perfect wellicht maar goed bruikbaar. En ik probeer ook Visual Studio code uit. En dan is er nog een boek: "CSS the missing manual". Over de eerste editie ben ik uiterst tevreden. Het is het boek waardoor ik met cascading stylesheets heb leren omgaan.

Privacy en veiligheid.

Dit zijn zaken die hier hoog in het vaandel staan. Cookies gebruik ik niet en ik laat ook op andere plaatsen geen gegevens achter. Verwijzingen naar social media staan nergens op de site. Gebruikers worden niet gevolgd bij hun surfgedrag. Advertenties en verwijzing naar derden, laat staan verkoop van gebruikersdata is hier onbestaanbaar. Kortom: de site zal clean zijn of ze zal niet zijn!. Duidelijker kan ik het niet zeggen.

Omdat ik tot nu toe alleen maar html en css gebruik, en geen javascript, php, databases en contentmanagers is het risico op aantasting en injecteren van de inhoud door webschurken niet groot.